ŠUBYDUBY AMERIKA
Ve Veselé Veverce jsme si pro vás připravili americký týden, ve kterém se můžete těšit na různé sladkoslané kombinace. A my pro vás máme recept na tradiční americké sušenky, cookies. Kulaté sušenky s kousky čokolády jsou asi nejznámější americkou sladkostí. Pečou se zde k příležitosti přivítání nových sousedů, dětem do školy či jako zákusek v kavárnách. Jsou tak oblíbené, že si vysloužily i svůj vlastní den v kalendáři, a to 4. prosince.
Recept na americké cookies
Na zhruba 20 cookies budete potřebovat
190 gramů špaldové mouky
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
114 gramů másla pokojové teploty
174 gramů třtinového cukru
1 čajová lžička vanilky
1 vejce pokojové teploty
170 gramů oříšků – kešu oříšky, vlašské ořechy, pekanové ořechy
Náš TIP: Připravte si všechny suroviny z lednice nejméně 30 minut před tím, než se pustíte do pečení. Tím, že snížíte rozdíl mezi teplotami různých surovin, zvýšíte pravděpodobnost, že vaše cookies budou přesně takové, jaké mají být. Uvnitř krásně vláčné a na povrchu křupavé.
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Do mísy přidejte prosetou mouku, sodu a sůl.
- Máslo pokojové teploty utřete s cukrem a přidejte vanilku a vejce.
- Postupně zašlehejte suchou směs (mouku se sodou a solí). Můžete k tomu využít elektrický robot, ale vařečkou či prsty to také lehce zvládnete. Nakonec jemně vmícháte ořechy.
- Těsto pomocí lžíce či naběračky na zmrzlinu rozdělte na cca 20 podobně velkých kuliček a dejte na plech vyložený pečicím papírem trošku dál od sebe.
- Plech s kuličkami vložte do trouby a pečte 12-15 minut.
- Cookies nechte vychladnout na mřížce a teprve potom je sundávejte, jsou velmi křehké.
- I když jsou sušenky nejchutnější čerstvě upečené, můžete je uložit do vzduchotěsné nádoby po dobu až 5 dnů.
Náš TIP na závěr: Pokud máte dostatek času, zabalte těsto do igelitu a nechte jej v chladu odpočinout po 24 hodin. Díky tomu budou sušenky chutnější a vláčnější.
Články pro vás s láskou připravují Lucka a Terka z LuTe.