Švestkový koláč s ořechovou drobenkou
Moje srdce veverčí bije pro pekanové ořechy! Aby ne, jsou totiž výbornou prevencí cévních onemocnění a to je jen jeden z mnoha jejich zdravotních benefitů. No a švestičky ze zahrádky jsou v Česku to nejtradičnější ovoce. Konzumujeme jej tady snad na všechny způsoby a máme o ní dokonce i divadelní hru. Tak než si ji pustíš, upeč si ke sledování tenhle lahodný švestkový koláč s drobenkou z pekanových ořechů!
Připrav si:
150 g polohrubé mouky
80 g cukru (nebo více, záleží na preferenci)
1 lžíci kypřícího prášku do pečiva
4 vejce
1 kg švestek
Pekanové ořechy – rozdrcené
Jak na to?
1. Švestky si rozpul a vypeckuj.
2. Odděl si bílky od žloutků.
3. Bílky vyšlehej spolu se špetkou soli do tuhého sněhu.
4. Žloutky utři spolu s cukrem do jemné pěny.
5. Mouku prosij do mísy společně s kypřícím práškem a smíchej s malou skleničkou vody.
6. Přidej pěnu ze žloutků, zamíchej a nakonec opatrně vmíchej i sníh z bílků.
7. Směs nalij do vymaštěné pečící formy, ozdob švestkami a posyp rozdrcenými pekanovými ořechy.
8. Peč na 180 °C 30–35 minut.
KŘUPEJ A BAV SE!
Veselá Veverka