KORMA KARI S KOKOSOVÝM MLÉKEM
Znáte kari případně curry? Většina z Vás ho má jistě spojené s Indií. Kari pochází opravdu z oblasti Indie a jihovýchodní Asie a je to původně tamilský název pro omáčku. Během britské koloniální nadvlády do toho vnesli Angličané trochu zmatek a jako kari pojmenovali nejen samotný pokrm, ale i koření, které je v oblasti Indie a jihovýchodní Asie známé pod pojmem masala. To, že je dodnes ve Velké Británii kari velmi oblíbeným jídlem svědčí, že se v Londýně nachází známá ulice Brick Lane, kde naleznete spoustu restaurací s různými kari pokrmy. Díky nám ale nemusíte letět do Londýna. Skvělé kari si můžete udělat přímo doma.
Na korma kari s kokosovým mlékem budete potřebovat:
cibule 2 ks
ghí nebo kokos. olej 2 lžíce
chilli papričky dle chuti
česnek 3 stroužky
2 cm nastrouhaného zázvoru nebo lžička sušeného
kari koření 1 lžička
mleté koření garam masala 1 lžička
mletý římský kmín 1 lžička
mletá kurkuma 1 lžička
kuřecí prsa 400 g
velké rajče 1 ks
mrkev 2ks
kokosové mléko 400 ml
čerstvý koriandr 1 hrst
limetka 1ks
basmati rýže nebo pita chleba
Postup:
- Oloupeme si a nakrájíme cibuli a česnek. Rozehřejeme si hrnec s ghí nebo kokosovým olejem a přisypeme chilli papričky. Po chvíli přidáme polovinu cibule a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme česnek, zázvor a veškeré koření a opékáme zhruba 5 minut.
- Do vzniklého základu přimícháme kokosové mléko a necháme 30 minut vařit.
- V druhém hrnci si necháme zesklovatět druhou polovinu cibule. Maso si nakrájíme na kostky a přidáme na pánev, kde ho restujeme ze všech stran. Mezitím si nakrájíme rajče a mrkev na kostičky a přidáme k masu, které dusíme přibližně 10 minut.
- Uvařenou omáčku rozmixujeme a dochutíme limetkovou šťávou. Do omáčky pak přimícháme připravené maso se zeleninou.
- Korma kari servírujte s rýží nebo pita chlebem a posypte nasekaným koriandrem a oříšky dle chuti.
Dobrou chuť Vám přejí holky z LuTe.