Při objednávce nad 2000,- Kč máš dopravu zdarmaaaa! (platí jen pro GLS)

DEN MATEK

Svátek, kdy oslavujeme naše maminky, se v Česku považuje již za tradici. Ale znáte jeho původ? Obdobné svátky se po celém světě slaví již po tisíciletí. První zmínky pochází už ze starověkého Řecka.

_E3A9604 _E3A9595

Za podobu dnešního svátku se zasadila Anna Reeves Jarvis, která bojovala za práva matek. V roce 1907 přišla s myšlenkou pravidelných a mezinárodních oslav tohoto svátku. O rok později se tento den slavil poprvé veřejně a v roce 1914 pak americký prezident Woodrow Wilson stanovil oficiální „datum“ oslav, a to druhou květnovou neděli. V Československu Svátek matek slavíme od roku 1923. Propagátorkou byla dcera Tomáše Garrigue Masaryka, Alice.

Den matek je svátkem celosvětovým, ale neplatí, že se všude slaví druhou květnovou neděli.  V některých zemích se slaví první květnovou neděli, jinde mají pevně stanovené datum, kdy svátek slaví – např. v Indonésii 22. prosince nebo v Polsku 26. května.

Připravte v tento den něco speciálního pro svou maminku nebo třeba babičku. Zkuste Pavlovy podle našeho receptu a uvidíte, jakou z toho budou mít radost. 

 

Na 1 plech Pavlov (9 ks), dle našeho receptu, budete potřebovat

Suroviny na korpus

180 g bílků (to je cca 5-6 bílků)

300 g cukru krupice

pár kapek citronu

špetka soli

 

Suroviny na ozdobu

250 g smetany ke šlehání

lyofilizované ovoce (jahody maliny)

_E3A9545

Po
stup

1.      Troubu si předehřejte na 100°C stupňů a připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem.

Náš tip: Připravte si na pečicí papír kolečka s průměrem cca 8 cm. Pavlovy se vám budou tvořit jednodušeji a budou stejně velké.

2.      Ve větší misce vyšlehejte bílky se špetkou soli. Začněte s nízkými otáčkami a až se po vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky, postupně přidávejte cukr. Sníh by měl být lesklý, pevný a bez velkých bublin.

3.      Přidáme pár kapek citronu a lehce zamícháme.

4.      Směsí naplňte cukrářský sáček s širší vroubkovanou špičkou a tvořte Pavlovy.

5.      Pečeme 2 hodiny na 100°C stupňů. Během pečení troubu neotevíráme.

_E3A9530

Náš tip: Po uplynutí 2 hodin troubu vypněte a dvířka jen malinko pootevřete (můžete do nich vložit např. vařečku). Korpusy nechte v troubě, dokud úplně nevychladnou.

6.      Smetanu ušlehejte do tuha a naplňte korpusy.

7.      Zdobíme lyofilizovaným ovocem.

Pavlovy jsou jednoduchým dezertem, doslova lehkým jako vánek. Vyzkoušejte je dle našeho receptu, doplňte ovocem sušeným mrazem a dejte vědět, jak si vaše maminky pochutnaly :) 

Dobrou chuť & krásný Den matek vám přejí holky z LuTe.

_E3A9484

_E3A9537

_E3A9502

_E3A9521

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz