DEN MATEK
Svátek, kdy oslavujeme naše maminky, se v Česku považuje již za tradici. Ale znáte jeho původ? Obdobné svátky se po celém světě slaví již po tisíciletí. První zmínky pochází už ze starověkého Řecka.
Za podobu dnešního svátku se zasadila Anna Reeves Jarvis, která bojovala za práva matek. V roce 1907 přišla s myšlenkou pravidelných a mezinárodních oslav tohoto svátku. O rok později se tento den slavil poprvé veřejně a v roce 1914 pak americký prezident Woodrow Wilson stanovil oficiální „datum“ oslav, a to druhou květnovou neděli. V Československu Svátek matek slavíme od roku 1923. Propagátorkou byla dcera Tomáše Garrigue Masaryka, Alice.
Den matek je svátkem celosvětovým, ale neplatí, že se všude slaví druhou květnovou neděli. V některých zemích se slaví první květnovou neděli, jinde mají pevně stanovené datum, kdy svátek slaví – např. v Indonésii 22. prosince nebo v Polsku 26. května.
Připravte v tento den něco speciálního pro svou maminku nebo třeba babičku. Zkuste Pavlovy podle našeho receptu a uvidíte, jakou z toho budou mít radost.
Na 1 plech Pavlov (9 ks), dle našeho receptu, budete potřebovat
Suroviny na korpus
180 g bílků (to je cca 5-6 bílků)
300 g cukru krupice
pár kapek citronu
špetka soli
Suroviny na ozdobu
250 g smetany ke šlehání
lyofilizované ovoce (jahody maliny)
Po
stup
1. Troubu si předehřejte na 100°C stupňů a připravte si plech, který vyložíte pečicím papírem.
Náš tip: Připravte si na pečicí papír kolečka s průměrem cca 8 cm. Pavlovy se vám budou tvořit jednodušeji a budou stejně velké.
2. Ve větší misce vyšlehejte bílky se špetkou soli. Začněte s nízkými otáčkami a až se po vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky, postupně přidávejte cukr. Sníh by měl být lesklý, pevný a bez velkých bublin.
3. Přidáme pár kapek citronu a lehce zamícháme.
4. Směsí naplňte cukrářský sáček s širší vroubkovanou špičkou a tvořte Pavlovy.
5. Pečeme 2 hodiny na 100°C stupňů. Během pečení troubu neotevíráme.
Náš tip: Po uplynutí 2 hodin troubu vypněte a dvířka jen malinko pootevřete (můžete do nich vložit např. vařečku). Korpusy nechte v troubě, dokud úplně nevychladnou.
6. Smetanu ušlehejte do tuha a naplňte korpusy.
7. Zdobíme lyofilizovaným ovocem.
Pavlovy jsou jednoduchým dezertem, doslova lehkým jako vánek. Vyzkoušejte je dle našeho receptu, doplňte ovocem sušeným mrazem a dejte vědět, jak si vaše maminky pochutnaly :)
Dobrou chuť & krásný Den matek vám přejí holky z LuTe.