THAJSKÉ KUŘE
Dnešním receptem jistě potěšíme všechny milovníky exotických kuchyní. Thajská kuchyně vyniká nejen svou barevnou pestrostí, ale i tou chuťovou. Je do jisté míry ovlivněna kuchyní indickou a čínskou.
Mezi tradiční suroviny patří hlavně kuřecí nebo vepřové maso, ryby a různé mořské plody. Jako příloha je nejčastěji používána rýže, zelenina a nebo nudle. Rýže neboli khao je v Thajsku opravdu základní potravinou, a proto se název pro rýži používá i obecně pro jídlo.
Thajská kuchyně se neobejde bez ořechů, kokosového mléka a spousty bylinek a koření. Mezi nejpoužívanější dochucovadla patří koriandr, citronová tráva, chilli, kurkuma, zázvor, skořice nebo kafrová limetka.
Už se těšíte až ochutnáte naše thajské kuře s khao? Tak si jej pojďte spolu s námi uvařit :)
Na thajské kuře s rýží budete potřebovat (2 porce):
- Basmati rýže
- Kokosový olej
- Kokosové mléko
- 3 mrkve
- 2 cibule
- Koriandr
- 3 stroužky česneku
- Zázvor
- 300 g kuřecích prsou
- Sojová omáčka
- 3 stonky citronové trávy
- 1 badyán
- 0,5 l vývaru
- Jarní cibulka na posypání
- Limetková šťáva na dochucení
- Hrst hráškových lusků
- Arašídy na posypání
Postup:
- Nakrájíme si najemno cibuli, česnek, citronovou trávu a zázvor a v hrnci si rozpálíme kokosový olej a spolu s badyánem vše orestujeme.
- Poté přidáme kuřecí maso nakrájené na kostičky a mrkev a dále restujeme.
- Po chvíli přidáme vývar a kokosové mléko a vaříme přibližně 30 minut.
- Až omáčka zhoustne, dochutíme ji limetkovou šťávou a sojovou omáčkou.
- Nakonec přidáme hráškové lusky.
- Rýži uvaříme dle návodu.
- Thajské kuře s rýží servírujeme posypané koriandrem, jarní cibulkou a arašídy.
Dobrou chuť Vám přejí holky z LuTe.