Při objednávce nad 2000,- Kč máš dopravu zdarmaaaa! (platí jen pro GLS)

Zachraň jídlo! – Znáš pravý význam údajů na obalech?

Každý rok skončí až třetina vyprodukovaných potravin v koši. Přepočteno na množství odpadu nám dá dohromady nějakých 88 milionů tun, finančně cca 143 miliard eur. A to mluvíme „jen“ o zemích Evropské unie. Světové měřítko je několikanásobně větší! Co s tím? Jak omezit vyhazování a plýtvání jídlem?

Důvodů je hned několik. Mezi nejčastější patří estetické požadavky obchodů na vzhled stravy. Některé obchody se ale snaží s těmito drastickými čísly něco dělat a reagují nabídkou tzv. „křivé zeleniny“. Tyto mrkve nejsou sice jedna jako druhá, ale chutnají stejně dobře a neskončí v koši.

Dalším opravdu zásadním faktorem v plýtvání potravin je špatná edukace ohledně označování potravin. Výrobce má povinnost uvádět na obalu viditelné označení data, jež dává jasnou informaci o tom, po jak dlouhou dobu si potravina zachová své specifické vlastnosti (chuť, vůně atp.) a je naprosto zdravotně nezávadná.

Evropská unie proto zavedla jednotné označování pro všechny členské státy: „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“. Tato data slouží k informování nejen spotřebitele, ale i distributora a prodejce. No jo, ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

„Spotřebuj do“ nebo i „datum použitelnosti“

Některé z potravin podléhají, převážně z mikrobiologických důvodů, rychlé zkáze a je nutné je skladovat v lednici. Často na obalech najdeš instrukce: „Uchovávejte v lednici“ nebo „Uchovávejte při teplotě 2–4 °C“.Sem patří: MLÉČNÉ VÝROBKY, CHLAZENÉ MASO, LAHŮDKY a RYBY.

„Minimální trvanlivost do…“

Tento nápis najdeš na potravinách s delší životností, které nepodléhají rychlé zkáze. Tyto potraviny mohou obchody prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti. V tom případě je najdeš viditelně označené a oddělené od zbytku zboží. 

Nemusíš se bát, potraviny jsou stále vhodné ke konzumaci, mohou však postupně ztrácet deklarované chuťové vlastnosti. Nejsou však zdravotním rizikem a můžeš je úplně v klidu zbaštit. Pravděpodobně ani nepoznáš rozdíl!
Sem patří: KONZERVY, ZAVAŘENINY, LUŠTĚNINY, SŮL, OLEJE, MOUKA, CUKROVINKY a SUŠENKY.

 Bez označení

  1. Pokud se jedná o potraviny, u kterých na první pohled poznáš jejich stav, nemusíš datum spotřeby na obalu najít. Zde platí pravidlo o konzumaci do 24 hodin od výroby. 
    Mezi tyto patří: OVOCE, ZELENINA, PEČIVO
  2. Nebo pokud se jedná o extrémně trvanlivé potraviny. Tato poslední kategorie je značně proměnlivá. Zvažuje se přidání různých sušených těstovin, rýže, čaje, káva, potraviny v konzervě a další. V tuto chvíli sem patří: CUKR, OCET, VÍNO, SILNÝ ALKOHOL (nad 10 %).

Banner Zachraň jídlo_720x332px

Takže co s tím, když se ono datum blíží?

V České republice se už poměrně dobře zavedl systém potravinových bank. Prodejce (obchod nad 400 m2), který nedokáže zboží prodat, má povinnost bankám tyto potraviny nabídnout. Bohužel množství potravin ještě stále značně převyšuje možnosti bank. Míč je tedy na straně plánování, logistiky a dalšího hospodaření s potravinami.

Veselá Veverka se také rozhodla vyrazit do boje proti plýtvání. Jednak začneme osvětou ohledně různých dat, které můžeš najít na obalech a pak jsem vytvořila speciální kategorii „Zachraň jídlo“, kam budu dávat všechny potraviny, kterým se blíží datum minimální spotřeby a mně je škoda je vyhodit, protože někomu ještě určitě poslouží a navíc jsou ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ!

Tak křupej a bav se! – tentokrát hospodárně
Katka – Veselá Veverka

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz