FALAFEL S KORIANDREM

Už jste ochutnali falafel? Ještě ne? Tak neváhejte a čtěte dál!

Falafel je pokrm z cizrny a jeho původ nelze přisoudit jedné zemi. Můžete ho najít v Libanonu jako součást tzv. meze,  malé porce různých pokrmů, v Izraeli jako street pochoutku do ruky či v Egyptě. Cizrna neboli římský hrách používaná pro výrobu falafelu je luštěnina, která je velmi zdravá pro lidský organismus. Obsahuje velké množství vlákniny, esenciální aminokyseliny, vitamíny (především skupiny B) a minerály. Je také přirozeně bezlepková a díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Falafel můžete servírovat sám o sobě jako chuťovku nebo v pita chlebu.

20210627140152__E3A6730

Suroviny na 15 ks

200g cizrny

1 cibule

svazek koriandru

3 stroužky česneku

1 lžička mletého římského kmínu

sůl, pepř a uzená paprika na dochucení

olej na smažení

20210627141458__E3A6753

Postup:

  1. Cizrnu si namočíme asi na 12h
  2. Namočenou cizrnu následně scedíme a necháme dobře okapat. Pak ji mixujeme s česnekem, kmínem, cibulí, koriandrem a solí
  3. Vzniklé těsto necháme odležet asi 2h v lednici
  4. Z těsta vytvarujeme asi 15 plochých kuliček, které pak smažíme při 170 °C
  5. Falafel servírujeme s pitou, jogurtem a zeleninou

20210627140125__E3A6718

Tip Veselé Veverky:

Olej na smažení můžete zkusit vyměnit za Ghí. Pokud nejste fanoušky smažení, nemusíte smutnit. Falafel lze stejně dobře připravit i v troubě.



Dobrou chuť vám přejí holky z LuTe!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz