FALAFEL S KORIANDREM
Už jste ochutnali falafel? Ještě ne? Tak neváhejte a čtěte dál!
Falafel je pokrm z cizrny a jeho původ nelze přisoudit jedné zemi. Můžete ho najít v Libanonu jako součást tzv. meze, malé porce různých pokrmů, v Izraeli jako street pochoutku do ruky či v Egyptě. Cizrna neboli římský hrách používaná pro výrobu falafelu je luštěnina, která je velmi zdravá pro lidský organismus. Obsahuje velké množství vlákniny, esenciální aminokyseliny, vitamíny (především skupiny B) a minerály. Je také přirozeně bezlepková a díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Falafel můžete servírovat sám o sobě jako chuťovku nebo v pita chlebu.
Suroviny na 15 ks
200g cizrny
1 cibule
svazek koriandru
3 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
sůl, pepř a uzená paprika na dochucení
olej na smažení
Postup:
- Cizrnu si namočíme asi na 12h
- Namočenou cizrnu následně scedíme a necháme dobře okapat. Pak ji mixujeme s česnekem, kmínem, cibulí, koriandrem a solí
- Vzniklé těsto necháme odležet asi 2h v lednici
- Z těsta vytvarujeme asi 15 plochých kuliček, které pak smažíme při 170 °C
- Falafel servírujeme s pitou, jogurtem a zeleninou
Tip Veselé Veverky:
Olej na smažení můžete zkusit vyměnit za Ghí. Pokud nejste fanoušky smažení, nemusíte smutnit. Falafel lze stejně dobře připravit i v troubě.
Dobrou chuť vám přejí holky z LuTe!