PROČ V ASII JEDÍ HŮLKAMI?

Konzumace jídla pomocí hůlek je pro nás, Evropany, spjata především s jídly z asijských restaurací, ale v Asii používají hůlky ke konzumaci téměř všeho.

Víte ale proč Asiaté hůlky používají?

Názory jsou různé. Ale v čem se shodují je, že se hůlky nejprve používaly na míchání a přípravu pokrmů a až poté na konzumaci jídla. Místo příborů je začali Asiaté používat již před 5 000 lety, za dynastie Chan.

_E3A1512 (1)

Hůlky byly původně z bambusu. Dnes se vyrábí z různých materiálů – ze dřeva, kostí, slonoviny či plastu a jsou běžnou součástí každé asijské domácnosti. Jejich spotřeba v asijských zemích je až 45 milionů párů hůlek ročně.

 

Stejně jako používání příborů má také používání hůlek svá pravidla.

Ta základní zní:

o   Jídlo hůlkami nenapichujeme, ale nabíráme,

o   hůlky neolizujeme a především jimi neukazujeme kolem sebe,

o   nedržíme je v zaťaté pěsti, protože to v některých zemích považují za výhrůžku.

_E3A1507 (1)

A teď to nejdůležitější! Jak s nimi jíst? Pro začátek vám popíšeme základní úchop, protože způsobů jak s hůlkami jíst, je mnoho

 

  1. Základním pravidlem je, že se spodní hůlka nepohybuje. Na nabírání jídla používáme pouze pohyblivou, horní, hůlku.
  2. Pohyblivou (vrchní) hůlku umístíme mezi palec, ukazováček a prostředníček.
  3. Nepohyblivou (spodní) hůlku pak položíme mezi palec a prsteníkovou hranu.
  4. Hůlky držíme tak, aby byly jak špičky, tak tlustší konce stejně dlouhé.

Používání hůlek není nic složitého, ale chce to cvičit. Tak rychle do kuchyně, uvařit si nějakou dobrotu – zkuste třeba naše nudle na thajský způsob s tofu

 

Články pro vás píší holky z LuTe

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz