PROČ V ASII JEDÍ HŮLKAMI?
Konzumace jídla pomocí hůlek je pro nás, Evropany, spjata především s jídly z asijských restaurací, ale v Asii používají hůlky ke konzumaci téměř všeho.
Víte ale proč Asiaté hůlky používají?
Názory jsou různé. Ale v čem se shodují je, že se hůlky nejprve používaly na míchání a přípravu pokrmů a až poté na konzumaci jídla. Místo příborů je začali Asiaté používat již před 5 000 lety, za dynastie Chan.
Hůlky byly původně z bambusu. Dnes se vyrábí z různých materiálů – ze dřeva, kostí, slonoviny či plastu a jsou běžnou součástí každé asijské domácnosti. Jejich spotřeba v asijských zemích je až 45 milionů párů hůlek ročně.
Stejně jako používání příborů má také používání hůlek svá pravidla.
Ta základní zní:
o Jídlo hůlkami nenapichujeme, ale nabíráme,
o hůlky neolizujeme a především jimi neukazujeme kolem sebe,
o nedržíme je v zaťaté pěsti, protože to v některých zemích považují za výhrůžku.
A teď to nejdůležitější! Jak s nimi jíst? Pro začátek vám popíšeme základní úchop, protože způsobů jak s hůlkami jíst, je mnoho
- Základním pravidlem je, že se spodní hůlka nepohybuje. Na nabírání jídla používáme pouze pohyblivou, horní, hůlku.
- Pohyblivou (vrchní) hůlku umístíme mezi palec, ukazováček a prostředníček.
- Nepohyblivou (spodní) hůlku pak položíme mezi palec a prsteníkovou hranu.
- Hůlky držíme tak, aby byly jak špičky, tak tlustší konce stejně dlouhé.
Používání hůlek není nic složitého, ale chce to cvičit. Tak rychle do kuchyně, uvařit si nějakou dobrotu – zkuste třeba naše nudle na thajský způsob s tofu
Články pro vás píší holky z LuTe