Při objednávce nad 2000,- Kč máš dopravu zdarmaaaa! (platí jen pro GLS)

ARAŠÍDY - OŘECH ČI LUŠTĚNINA?

Podzemnice olejná je rostlina původem z Jižní Ameriky. Pochází z čeledi bobovitých a pěstuje se především pro své plody, které jsou známy pod mnoha názvy - arašídy, buráky či burské oříšky. Věděli jste ale, že se ve skutečnosti nejedná o ořech, ale o luštěninu?

_E3A8881

Plodem podzemnice je lusk, který má typicky světle hnědou barvu a specifickou strukturu. Ten už luštěninu připomíná mnohem více než samotný oříšek. Chuťově jsou arašídy také mnohem podobnější fazolím než ořechům. Typickou chuť získávají až pražením.

_E3A8836

V historii byly největším producentem arašídů USA, dnes však mezi největší producenty patří Indie a Čína. V Evropě byste největšího producenta hledali na jihu, konkrétně v Řecku.

_E3A8887  _E3A8854

Arašídy jsou neodmyslitelnou součástí řady světových kuchyní. Jsou typické pro Asii a pro jídla jako jsou Kung pao, Pad thai či  Bún bò Nam Bô.

_E3A8857

Kromě toho, že arašídy chutnají dobře solené, pražené či nepražené, vyrábí se z nich také mnoho dalších produktů jako je olej, mouka nebo mléko.

_E3A8818

Ale asi nejznámějším produktem vyráběného z arašídů je burákové máslo. Pastu z pečených buráků používali už staří Aztékové a Inkové v 1. století, a to především pro pacienty s bolavými zuby. Ale cesta k arašídovému máslu jak jej známe nyní, byla ještě dlouhá.  

_E3A8827

Jako první si nechal složení burákového másla patentovat Kanaďan Marcellus Edson v roce 1884. Asi o 10 let později si nechal celý proces výroby patentovat John Kellogg, který je také považován za vynálezce burákového másla. To se zprvu podávalo jako náhrada vhodné výživy plné proteinů pacientům bez chrupu.

_E3A8857  _E3A8884

Máslo svou dnešní podobu získalo až v roce 1928, kdy se začalo vyrábět pod jménem Peter Pan. Největšími konzumenty arašídového másla jsou bezpochyby Američané, kdy průměrný Američan sní ročně až 1,5 kg této pochoutky. Velice oblíbenou kombinací je Peanut Butter and Jelly Toast – toast, kdy je jedna půlka chleba namazaná džemem a druhá burákovým máslem.

_E3A8850

V posledních letech se ale máslo stává velice oblíbenou dobrotou také v Evropě. Nevyužívá se zde pouze na natírání toastového chleba, ale také do buchet, dortů či různých snídaňových kaší. My ve Veverce zbožňujeme všechna oříšková másla, ale burákové je naším favoritem, především pro jeho všestranné využití.  

A co vy? Patříte do skupiny lidí, kteří burákové máslo milují, nebo dáváte přednost klasice, soleným či praženým arašídům večer k Netflixu? ????

_E3A8864

Náš tip: Namažte banana bread naším oříškovým máslem a dejte nám vědět, zda jste si tuto kombinaci zamilovali stejně jako my.

_E3A8826

_E3A8890

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz