Piniové oříšky 1KG
Související produkty
Detailní popis produktu
Nutriční hodnoty/100g
Energetická hodnota (Kcal) | 673 | ||
Energetická hodnota (Kj) | 2816 | ||
Tuky (g) | 68 | z toho nasycené mastné kyseliny (g) | 4 |
Sacharidy (g) | 13 | z toho cukry (g) | 3 |
Vláknina (g) | 3 | Bílkoviny (g) | 13 |
Sůl (g) | 0 | Hustota g/cm3 | 0.62 |
Popis
Borovice pinie, zvaná též pouze pinie, je neopadavý, jehličnatý strom, původem ze Středomoří, typický svou deštníkovitou korunou a tvarem šišek. Dorůstá výšky až 30 metrů. Piniová semínka jsou drahá i v místech svého výskytu. Je to dáno tím, že stromy vytvářejí šišky až teprve po několika letech růstu a není nijak snadné se k semínkům dostat. K tomu je potřeba šišky rozevřít, a musí být proto usušené. Jemné bílé „oříšky“ je pak třeba ještě vyloupat z dřevnatých obalů. Plody jsou hodně olejnaté, chutnají podobně jako blanšírované mandle, ale mají v sobě nezaměnitelnou pryskyřičnou notu.
Dnes je najdeme na všech kontinentech, ve slaných i sladkých pokrmech. Již v dávných dobách se z piniových semínek vyráběl jakýsi předchůdce nugátu, a to ve směsi s pistáciemi a mandlemi. V tradičních arabských kuchyních jsou pinie součástí nejrůznějších sladkostí v čele s baklavou. V Tunisku se dávají semínka do mátového čaje. V Itálii jsou hlavní surovinou pro pesto. Ozvláštní koláče, koláčky, drůbež, artyčoky, špenát i zeleninové saláty. Jejich velkou výhodou je intenzivní chuť. Stačí jich velmi málo a naše kuchyňské kreace s nimi dostanou nový kulinářský rozměr.
Vy si můžete piniové oříšky vychutnat v pestu nebo společně s těstovinami. Piniové oříšky doporučujeme rozdrtit a přidat také do nejrůznějších omáček. A vyzkoušejte třeba hovězí maso s piniovými oříšky. Vynikající kombinace.
Vlastnosti:
Dnes je najdeme na všech kontinentech, ve slaných i sladkých pokrmech. Již v dávných dobách se z piniových semínek vyráběl jakýsi předchůdce nugátu, a to ve směsi s pistáciemi a mandlemi. V tradičních arabských kuchyních jsou pinie součástí nejrůznějších sladkostí v čele s baklavou. V Tunisku se dávají semínka do mátového čaje. V Itálii jsou hlavní surovinou pro pesto. Ozvláštní koláče, koláčky, drůbež, artyčoky, špenát i zeleninové saláty. Jejich velkou výhodou je intenzivní chuť. Stačí jich velmi málo a naše kuchyňské kreace s nimi dostanou nový kulinářský rozměr.
Vy si můžete piniové oříšky vychutnat v pestu nebo společně s těstovinami. Piniové oříšky doporučujeme rozdrtit a přidat také do nejrůznějších omáček. A vyzkoušejte třeba hovězí maso s piniovými oříšky. Vynikající kombinace.
Vlastnosti:
- Jsou bohaté na kalorie (100 g suchých jadérek poskytuje 673 kalorií).
- Obsahují mnoho vitamínů (především B a E), antioxidantů a minerálů (mangan, draslík, vápník, železo, hořčík, zinek a selen).
- Regulují hladinu cholesterolu v krvi.
- Omezují chuť k jídlu.
- Jsou vhodné i pro celiaky.
- Jejich olej pomáhá udržet pleť dobře chráněnou před suchem, používá se také k přípravě tradičních léků v aromaterapii, ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Doplňkové parametry
Kategorie: | Ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Vlastnosti: | Bez lepku, Bez SO2, Bez přidaného cukru, Bez éček |
Složení: | loupaná semena borovice PINIE |
Nutriční hodnoty/100g: | Kcal: 673, KJ: 2816, Tuky: 68,4, z toho nasycené mastné kyseliny: 4,9, Sacharidy: 13,1, z toho cukry: 3,6, Vláknina: 3,7, Bílkoviny: 13,7, Sůl: 0 |
Země původu: | Rusko |