Novinky

PĚNA Z KOZÍHO SÝRA

Máte rádi kozí sýr? Víme, že je lehce kontroverzní, protože jeho chuť nemusí vyhovovat každému. Nicméně pokud si vyberete sýr z kvalitního kozího mléka, jistě vám zachutná a nebudete chtít již jiný sýr. 

Kozí mléko, ze kterého jsou kozí sýry vyráběny, má spoustu pozitiv na lidských organismus. Je lépe stravitelné než to kravské a obsahuje méně laktózy, což ocení ti, kteří trpí lehkou intolerancí. Kozí sýry jsou zdrojem zdravých tuků a mají o cca 10% méně kalorií než sýry z kravského mléka. Kozí mléko obsahuje spoustu živin a minerálů, které například podporují imunitní systému.

Nový recept, který vám představujeme je pěna z kozího sýra, kterou jistě oceníte k snídani nebo k večeři. Můžete ji využít i na chutnou svačinu, kterou v práci zaženete hlad.

Počet porcí: 3

Náročnost: Malá

Na pěnu z kozího sýra budete potřebovat:

100 g másla

200 g kozího sýra

tvaroh (v případě potřeby)

brusinky (cca 2 hrsti)

sůl

pepř

chléb

semínka

ořechy

Postup:

  1. Nejprve si vyšleháme máslo, ke kterému pak přidáme kozí sýr. V případě potřeby můžeme pěnu naředit tvarohem.
  2. Do vzniklé pěny přimícháme sušené brusinky a dochutíme solí a pepřem
  3. Servírujeme na chlebu a zdobíme semínky (můžeme použít např. dýňová, či chia semínka) a ořechy (k pěně se skvěle hodí piniové či vlašské ořechy

Tip Veselé Veverky:

Pěnu z kozího sýra je nejlepší servírovat na domácím chlebu. Koukněte do naší nabídky, kde naleznete spoustu výborných směsí na domácí chleba.

 

Připravenou pěnu doporučujeme skladovat v lednici a spotřebovat maximálně do tří dnů. Věříme, že vám ale tak dlouho nevydrží :) 


Dobrou chuť Vám přejí za Veselou Veverku holky z LuTe.

NENÍ SACHARID JAKO SACHARID

Cukry, uhlohydráty, uhlovodany, glycidy, karbohydráty. To všechno jsou názvy pro sacharidy, jednu z hlavních živin, která je jedněmi nenáviděná a druhými milovaná. A protože jsou sacharidy v současné době velmi diskutovaným tématem, podíváme se jim dnes trochu na zoubek.

 

Sacharidy jsou hlavním energetickým zdrojem pro lidský organismus. Tvoří je atomy uhlíku, vodíku a kyslíku, proto se dříve nazývaly karbohydráty nebo uhlohydráty. Dle výživových poradců by měly sacharidy tvořit 55 - 60% našeho celkového energetického příjmu. Jenže není sacharid jako sacharid.

 

Dělení sacharidů

Sacharidy dělíme do třech skupin - monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Rozdíl mezi těmito skupinami sacharidů je v počtu tzv. cukerných jednotek. Monosacharidy slouží jako rychlý zdroj energie, polysacharidy naopak slouží jako zásobárna energie. 

 

  • Monosacharidy

Sacharidy v této skupině obsahují pouze jednu cukernou jednotku. Právě monosacharidy můžeme jako jediné správně nazvat cukry. Patří mezi ně glukóza (hroznový cukr) , fruktóza (ovocný cukr), galaktóza nebo ribóza.

 

  • Oligosacharidy

Tyto sacharidy obsahují 2 - 10 cukerných jednotek. Mezi oligosacharidy patří sacharóza (řepný cukr složený z glukózy a fruktózy), laktóza (mléčný cukr složený z glukózy a galaktózy), maltóza (sladový cukr), rafinóza, stachyóza a verbaskóza.

 

  • Polysacharidy

Mezi polysacharidy pak samozřejmě patří nejsložitější sacharidy obsahující stovky až tisíce monosacharidů. Často je nazýváme též komplexní sacharidy. Důležité je zmínit, že polysacharidy nelze rozpustit ve vodě a nemají sladkou chuť. Mezi polysacharidy patří celulóza, glykogen, pektin, inulin a vláknina. 

A jaký je rozdíl mezi monosacharidy a polysacharidy?

Jak už jsme naznačili, není sacharid jako sacharid. Monosacharidy jsou jednoduché cukry, které dodávají jídlu známou sladkou chuť. Jsou rychlým zdrojem energie. Tyto cukry zasytí, ale jen na krátký čas a jsou pro lidské tělo nejméně zdravé. 

 

Polysacharidy jsou právě ty sacharidy, které bychom měli z 80% přijímat. Ty totiž tráví lidský organismus delší dobu, proto je energie uvolňovaná postupně a pocit sytosti vydrží po delší dobu.



Sacharidy v potravě aneb jaké sacharidy jsou ty prospěšné?

Podíl monosacharidů a polysacharidů by měl být ve stravě v poměru 1:2. Jednoduché cukry jsou pak vhodné konzumovat spíše v dopoledních hodinách a v případě, že vás čeká vyšší fyzická námaha. I v případě jednoduchých cukrů je potřeba správně vybírat. 

 

  • Zdroje jednoduchých cukrů

Monosacharidy najdeme v potravinách, jako jsou sladkosti a sušenky, marmelády a sirupy, zmrzliny, čokolády, slazené nápoje/limonády, ovocné šťávy a džusy, pivo a sladké destiláty. Konzumace těchto potravin by měla být pouze výjimečná. Jednoduché cukry též obsahují různé druhy ovoce a mléčné výrobky, které patří k těm zdravějším zdrojům monosacharidů. Proto pokud máte chuť na sladké, určitě sáhněte po ovoci, třeba i sušeném.

 

  • Zdroje polysacharidů

Jak už jsme zmínili, jsou to komplexní sacharidy a tělu dodávají energii postupně. Lépe zasytí, zaženou hlad a navíc obsahují i důležité vitamíny a minerály. Potraviny s obsahem polysacharidů nemají sladkou chuť. Nejvýznamnějším polysacharidem je škrob, který je obsažen v obilovinách, bramborách, rýži či luštěninách (čočka, hrách, fazole, cizrna aj.). 

 

Je potřeba zmínit, že důležitým polysacharidem ve stravě je i vláknina, která sice organismu nedodá žádnou energii ani živiny, ale má velmi důležitou čistící funkci pro náš trávicí systém. Mezi potraviny obsahující vlákninu patří kromě celozrnných obilovin a luštěnin také ořechy, semínka či zelenina. 

 

A co vy? Máte rádi sacharidy nebo se jim raději vyhýbáte?

 

Články pro vás připravují holky z LuTe

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz