Novinky

PĚNA Z KOZÍHO SÝRA

Máte rádi kozí sýr? Víme, že je lehce kontroverzní, protože jeho chuť nemusí vyhovovat každému. Nicméně pokud si vyberete sýr z kvalitního kozího mléka, jistě vám zachutná a nebudete chtít již jiný sýr. 

Kozí mléko, ze kterého jsou kozí sýry vyráběny, má spoustu pozitiv na lidských organismus. Je lépe stravitelné než to kravské a obsahuje méně laktózy, což ocení ti, kteří trpí lehkou intolerancí. Kozí sýry jsou zdrojem zdravých tuků a mají o cca 10% méně kalorií než sýry z kravského mléka. Kozí mléko obsahuje spoustu živin a minerálů, které například podporují imunitní systému.

Nový recept, který vám představujeme je pěna z kozího sýra, kterou jistě oceníte k snídani nebo k večeři. Můžete ji využít i na chutnou svačinu, kterou v práci zaženete hlad.

Počet porcí: 3

Náročnost: Malá

Na pěnu z kozího sýra budete potřebovat:

100 g másla

200 g kozího sýra

tvaroh (v případě potřeby)

brusinky (cca 2 hrsti)

sůl

pepř

chléb

semínka

ořechy

Postup:

  1. Nejprve si vyšleháme máslo, ke kterému pak přidáme kozí sýr. V případě potřeby můžeme pěnu naředit tvarohem.
  2. Do vzniklé pěny přimícháme sušené brusinky a dochutíme solí a pepřem
  3. Servírujeme na chlebu a zdobíme semínky (můžeme použít např. dýňová, či chia semínka) a ořechy (k pěně se skvěle hodí piniové či vlašské ořechy

Tip Veselé Veverky:

Pěnu z kozího sýra je nejlepší servírovat na domácím chlebu. Koukněte do naší nabídky, kde naleznete spoustu výborných směsí na domácí chleba.

 

Připravenou pěnu doporučujeme skladovat v lednici a spotřebovat maximálně do tří dnů. Věříme, že vám ale tak dlouho nevydrží :) 


Dobrou chuť Vám přejí za Veselou Veverku holky z LuTe.

NENÍ SACHARID JAKO SACHARID

Cukry, uhlohydráty, uhlovodany, glycidy, karbohydráty. To všechno jsou názvy pro sacharidy, jednu z hlavních živin, která je jedněmi nenáviděná a druhými milovaná. A protože jsou sacharidy v současné době velmi diskutovaným tématem, podíváme se jim dnes trochu na zoubek.

 

Sacharidy jsou hlavním energetickým zdrojem pro lidský organismus. Tvoří je atomy uhlíku, vodíku a kyslíku, proto se dříve nazývaly karbohydráty nebo uhlohydráty. Dle výživových poradců by měly sacharidy tvořit 55 - 60% našeho celkového energetického příjmu. Jenže není sacharid jako sacharid.

 

Dělení sacharidů

Sacharidy dělíme do třech skupin - monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Rozdíl mezi těmito skupinami sacharidů je v počtu tzv. cukerných jednotek. Monosacharidy slouží jako rychlý zdroj energie, polysacharidy naopak slouží jako zásobárna energie. 

 

  • Monosacharidy

Sacharidy v této skupině obsahují pouze jednu cukernou jednotku. Právě monosacharidy můžeme jako jediné správně nazvat cukry. Patří mezi ně glukóza (hroznový cukr) , fruktóza (ovocný cukr), galaktóza nebo ribóza.

 

  • Oligosacharidy

Tyto sacharidy obsahují 2 - 10 cukerných jednotek. Mezi oligosacharidy patří sacharóza (řepný cukr složený z glukózy a fruktózy), laktóza (mléčný cukr složený z glukózy a galaktózy), maltóza (sladový cukr), rafinóza, stachyóza a verbaskóza.

 

  • Polysacharidy

Mezi polysacharidy pak samozřejmě patří nejsložitější sacharidy obsahující stovky až tisíce monosacharidů. Často je nazýváme též komplexní sacharidy. Důležité je zmínit, že polysacharidy nelze rozpustit ve vodě a nemají sladkou chuť. Mezi polysacharidy patří celulóza, glykogen, pektin, inulin a vláknina. 

A jaký je rozdíl mezi monosacharidy a polysacharidy?

Jak už jsme naznačili, není sacharid jako sacharid. Monosacharidy jsou jednoduché cukry, které dodávají jídlu známou sladkou chuť. Jsou rychlým zdrojem energie. Tyto cukry zasytí, ale jen na krátký čas a jsou pro lidské tělo nejméně zdravé. 

 

Polysacharidy jsou právě ty sacharidy, které bychom měli z 80% přijímat. Ty totiž tráví lidský organismus delší dobu, proto je energie uvolňovaná postupně a pocit sytosti vydrží po delší dobu.



Sacharidy v potravě aneb jaké sacharidy jsou ty prospěšné?

Podíl monosacharidů a polysacharidů by měl být ve stravě v poměru 1:2. Jednoduché cukry jsou pak vhodné konzumovat spíše v dopoledních hodinách a v případě, že vás čeká vyšší fyzická námaha. I v případě jednoduchých cukrů je potřeba správně vybírat. 

 

  • Zdroje jednoduchých cukrů

Monosacharidy najdeme v potravinách, jako jsou sladkosti a sušenky, marmelády a sirupy, zmrzliny, čokolády, slazené nápoje/limonády, ovocné šťávy a džusy, pivo a sladké destiláty. Konzumace těchto potravin by měla být pouze výjimečná. Jednoduché cukry též obsahují různé druhy ovoce a mléčné výrobky, které patří k těm zdravějším zdrojům monosacharidů. Proto pokud máte chuť na sladké, určitě sáhněte po ovoci, třeba i sušeném.

 

  • Zdroje polysacharidů

Jak už jsme zmínili, jsou to komplexní sacharidy a tělu dodávají energii postupně. Lépe zasytí, zaženou hlad a navíc obsahují i důležité vitamíny a minerály. Potraviny s obsahem polysacharidů nemají sladkou chuť. Nejvýznamnějším polysacharidem je škrob, který je obsažen v obilovinách, bramborách, rýži či luštěninách (čočka, hrách, fazole, cizrna aj.). 

 

Je potřeba zmínit, že důležitým polysacharidem ve stravě je i vláknina, která sice organismu nedodá žádnou energii ani živiny, ale má velmi důležitou čistící funkci pro náš trávicí systém. Mezi potraviny obsahující vlákninu patří kromě celozrnných obilovin a luštěnin také ořechy, semínka či zelenina. 

 

A co vy? Máte rádi sacharidy nebo se jim raději vyhýbáte?

 

Články pro vás připravují holky z LuTe

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení